De väldiga bergsgorillorna är inte bara fascinerande lika oss, de är också de enda vilda djur som kan tränas att lugnt acceptera att vi kommer och hälsar på hemma i deras vardagsrum. M-magasins Mats Ögren Wanger och hans kamera fick 60 minuters magiska möten i Rwanda.
Vi anländer tidigt på morgonen till nationalparken Volcanoes i Rwanda och blir indelade i grupper, efter hur ansträngande turen beräknas bli. Varje grupp ger sig sedan iväg med en guide under ledning av spårare, så kallade trackers, som vet var flocken befinner sig för dagen.
Varje gorillaflock leds av en alfahanne, och man kan komma så nära dem som sju meter. Guiderna ger instruktioner om hur vi ska bete oss och hjälper alla att komma fram. I en timme får vi besöka dem, sedan behöver de en paus från människor.
Vi i vår grupp behövde inte alls gå långt innan vi fick se gorillorna komma ut på ett fält och äta bark från eucalyptusträd. Familjerna umgicks med varandra, till synes oberörda av oss besökare. Man såg hur lika de är oss människor, i sina känslor och beteenden. Några parade sig högre upp längs bergssidan.
Att möta dessa starka men samtidigt så utsatta varelser i en hel timma var djupt rörande.
Efteråt var det skönt att höra att gorillapopulationen ökat tack vare det skydd inkomsterna från parken ger. Avgiften (1 500 amerikanska dollar, alltså ungefär 13 000 svenska kronor för ett ”gorilla-pass”) till nationalparken Volcanoes går till bevarandet av gorillorna som ständigt hotas av tjuvjakt.
Dian Fossey:
– Bergsgorillorna är inte egoister
– I många år längtade jag efter att resa till Afrika, denna spännande kontinent med sin vildmark och sina många olika djurarter som lever i frihet. Till sist insåg jag att drömmar sällan går i uppfyllelse av sig själva, skriver Dian Fossey i sin bok De dimhöljda bergens gorillor.
Hon tog ett banklån, beställde en biljett och kom till Virungabergen 1963. Planen var att stanna några veckor. Men hon mötte bergsgorillorna och sedan blev livet aldrig sig likt:
”Jag ska aldrig glömma mitt första möte med gorillorna. Jag hörde dem innan jag fick syn på dem. Lukten gick före ljudet i form av en överväldigande odör av mysk blandad med ladugård och mänsklig kroppsdoft. Luften slets plötsligt sönder av en serie gälla skrik som följdes av ett rytmiskt rondo av hårda bröstdunk från en stor silverryggad hane…”
Dian blev kvar och hon ägnade sitt liv åt de stora svarta gorillorna med snälla ögon som hon trivdes bättre med än med krångliga människor.
– Gorillor är nästan helt osjälviska. De har väldigt lite av egoism i sig. När jag åker tillbaka till civilisationen så blir jag alltid förskräckt av allt ”jag, jag, jag”.
Hon blev en älskad men omstridd förkämpe för gorillorna. Strax efter jul 1985 hittades Dian Fossey med skallen kluven av en machete i sin lilla stuga. Hon ligger begravd på den begravningsplats hon själv ordnat för sina bergsgorillor. Hon blev 53 år.
Rwanda har mer än bergsgorillor…
6 orsaker att besöka de tusen kullarnas land
Rwandas skönhet har alltid lockat besökare: mäktiga vulkaner, kristallklara sjöar, rikt djur- och fågelliv, frodiga regnskogar och bördiga marker. I början av 1900-talet var det Rwanda – även kallat de tusen kullarnas land – en tummelplats för europeisk adel och exilkungligheter.
Att se vilda bergsgorillor och schimpanser i orörd natur och samtidigt veta att man bidrar till deras överlevnad är oförglömligt. Minnesvärt är också mötena med rwandierna, som lyckats gå vidare efter det stora folkmordet 1994. De varken förnekar eller glömmer – men de har gjort en försoningsresa som andra länder kan inspireras av.
1. Förundras över försoningen
I utkanten av Kigali ligger Kigali Genocide Memorial, minnesmärket över folkmordet, då så kallade tutsier mördades av hutuer. Denna uppdelning i två olika folk anses idag förlegad. Minnesmärket är både en gravplats, en plats att minnas och sörja och en plats för att lära sig av historien. Ofattbara en miljon människor dödades och två miljoner försattes på flykt. Man får också lära sig om den omfattande försoningsprocessen som involverat hela befolkningen. ”Frågan vi tvingade ställa oss är vilket Rwanda som vi vill ha för våra barn”, berättar en rwandier vi möter här. Det finns till och med en by som kallas Försoningsbyn där mördare och anhöriga till offer lever i fred som grannar. Så även om Rwanda ännu inte uppnått alla de demokratiska fri- och rättigheter – och den levnadsnivå – vi har i Sverige så kan man som besökare se en stor vilja till fred och tro på framtiden.
Mer info: kgm.rw
2. Shoppa, ät och drick i Kigali
Huvudstaden Kigali är en av Afrikas säkraste städer med en modern del, med stora hotell, och en äldre del som myllrar av folk och småbutiker. Vill man inte gå så kan man lätt ta sig runt runt med taxi, buss eller på taximoped där hjälm ingår i priset. Ivuka Arts och Niyo Arts säljer finare design medan den kooperativa marknaden Caplaki har prisvärt hantverk, färgsprakande tyger och souvenirer. Värt att besöka är också Naturhistoriska museet och konstnärskollektivet Inema Arts Center, där man också kan äta och delta i temakvällar. För att äta ute rekommenderas annars R2 Manna, bageri & lunchrestaurang med fräsch trädgårdsbuffé, The Hut för finmiddag och innestället Ubumwe Roof Top Bar där det unga Kigali gärna tar en drink med utsikt över den nattglittrande huvudstaden.
Mer info: inemaartcenter.com, @thehutrwanda på Facebook, umbumwegrandehotel.com
3. Se schimpanser i Nyungwe
”Oh-oh-oh-oh” skallar ropen högt uppe i trädtopparna. En schimpansflock närmar sig snabbt platsen dit vi vandrat genom tät regnskog i Nyungwe, landets minsta nationalpark. Här finns sagolika vattenfall och vissa tider på året kan man gå i höjd med trädtopparna på en 50 meter höggångbro . En del av regnskogen tros vara magisk, berättar guiden.
Snart kan vi se schimpanserna på närmare håll. Några kommer till och med ner på stigen och vi tittar förundrat på våra kusiner under några korta sekunder innan de försvinner igen. Ett omtumlande ögonblick! I Nyungwe finns också andra primater, till exempel guld- och colobusapor.
Mer info: nyungweforest.com
4. Besök kungen i Nyanza
Rwandas styrdes förr från Nyanza som ligger cirka två timmar med bil från huvudstaden Kigali. Här bodde Tutsi-kungligheterna, som främst levde på mjölk från långhornade kor. Palatset bestod av vackert inredda runda hyddor, med intrikata grafiska mönster, djurhudar och korgar för olika bruk. Sedan kom belgarna och byggde ett modernt hus åt kungen. Idag är platsen ett museum och en guide visar runt. Det är fascinerande att se foton och höra om de noggranna ceremoniella reglerna och kungens hushåll. Efter besöket kan man äta lunch här. Mer om regionens historia kan man ta del av i Rwandas Nationalmuseum i närliggande Butare, med den största etnografiska samlingen i östra och centrala Afrika.
Mer info: museum.gov.rw
5. Lev badortsliv vid Lake Kivu
I Rwandas bergiga västliga del ligger Lake Kivu, som gränsar mot Kongo. Här hade den europeiska adeln sina villor förr i tiden. Då sålde butikerna gåslever, champagne och fransk haute couture. Idag är sjön med sina badstränder ett omtyckt semestermål och det finns många hotell och gästgiverier i olika prisklasser. Flera av de gamla palatsliknande kolonialvillorna finns kvar och sprider en doft av avdankad elegans över de små orterna längs det klara och badvänliga vattnet.
6. Besök nya nationalparken Akagera
Nationalparken Akagera sträcker sig från den mäktiga Akagera River ända till gränsen till Tanzania och har ett rikt djurliv och många sällsynta fåglar. Elefanter, zebror, giraffer, bufflar och hjortdjur löper också fritt över den vilda savannen. Akagera är landets nyaste nationalpark och flera safarioperatörer utvecklar nu verksamhet här. Vill du uppleva äventyret i att vara bland de första besökarna, så passa på!
Mer info: akageranationalpark.org
Rwanda – ta mig dit
Flyg: Räkna med minst ett byte från Sverige och en flygtid på minst minst 12 timmar. Flyg tur och retur från runt 13 000 kr. Vi bokade genom svenska Trackers, som skräddarsyr resor till Rwanda, trackers.se. Flera reseföretag anordnar rundresor i Rwanda, räkna med runt 40 000 kr för 14 dagar (då ingår gorillatillstånd för runt 13 000 kr) sök t ex på varldensresor.se, kon-tikiresor.se, jambotours.se.
Bästa tiden att åka: Rwanda kan besökas året om men bästa tiden för att se gorillor är från mitten av december till början av februari eller juni-september.
Tänk på: Ladda med malariatabletter. Visum krävs men kan ordnas vid ankomsten
Bo:
- Volcanoes: Allra bäst bor du i nybyggda Wilderness Safaris Bisate Lodge, med strålande utsikt över vulkanen. Budgetalternativ: The Garden Place Hotel i Ruhengeri.
- Kigali: Serena Hotel håller toppklass med pool, spa, flera restauranger och en mysig innerträdgård. Klassiska Milles Collines som är i filmens ”Hotel Rwanda” är också bra med fina rum, service och trädgård med pool och bar.
- Nyungwe: Vackra One & Only ligger i en teplantage med regnskog omkring och har yoga, spa och gourmetkock. Här kan man lära sig allt om te. Budgetalternativ: Nyungwe Top Lodge.
- Lake Kivu: Bäst är Serena Hotel i Gisenyi med pooler, sandstrand, vattensporter och palmer. Budgetalternativ: Hotel Paradise Malahide, också det med strand i Gisenyi.
Antalet ökar
Totalt finns det nu 1004 bergsgorillor. De lever dels i Virungabergen på gränsen mellan Rwanda och Kongo-Kinshasa och Uganda, dels i Bwindiskogen i sydvästra Uganda. Bara i Virungabergen har stammen ökat med 25 procent på sju år, från 480 till 604 djur.
Vill du veta mer?
• De dimhöljda bergens gorillor (Gorillas in the mist) långfilm från 1988 med Sigourney Weaver i huvudrollen baseras på Dian Fosseys liv.
• Secrets in the Mist, tv-serie från 2017, producerad av National Geographic.
Bägge kan sökas på Youtube.
• Dian Fosseys bok De dimhöljda bergens gorillor kan du hitta på bibliotek.
Plastpåsefritt
Rwanda var det första landet i världen att helt förbjuda plastpåsar år 2008. Anledningen är att betesdjuren fick i sig plastskräp och dog. En lördag i månaden, “Umuganda Day”, arbetar alla rwandier tillsammans med att rensa skräp- landet som mål att vara helt plastfritt år 2020. Sällan har man sett ett så skräpfria vägrenar som i Rwanda!